ΧΑΝΙΑ – ΓΛΑΥΚΗ: ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΓΕΜΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς βρέθηκαν τα γυαλιά και η πένα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Λύκειο της Γλαύκης; Και οι φωτογραφίες, και τα cart-postal, και τα τηλεγραφήματα με τις Μεγάλες Δυνάμεις, οι επιστολές με τον διάδοχο Κωνσταντίνο πώς έφτασαν στα χέρια των μαθητών μας; Κι εκείνο το ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι που όλοι έπαιξαν με ενθουσιασμό πού βρήκε χώρο να στήθει μέσα στο σχολείο μας;

Ήταν όλα καλά φυλαγμένα στο βαλιτσάκι του Βενιζέλου που μας παραδόθηκε από το Μουσείο-Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελ. Κ. Βενιζέλος” στα Χανιά. Πρόκειται για τη μουσειοσκευή που δανείζεται στα σχολεία ως μια εναλλακτική εκπαιδευτική πρόταση διδασκαλίας της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου έχουν δημιουργήσει αυτή τη μουσειοσκευή με πλούσιο υλικό από τη ζωή, τη διπλωματικές επαφές, την πολιτική πορεία κα τη μεγάλη εθνική προσφορά του διπλωμάτη, πολιτικού, εκσυγχρονιστή Ελ. Βενιζέλου. Η μουσειοσκευή φτάνει στα σχολεία όλης της επικράτειας, όταν αυτά δεν μπορούν να φτάσουν στα Χανιά…

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του προγράμματος το σχολείο μας δανείστηκαν τη μουσειοσκευή, για την εντάξουμε στο μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου. Αφού ολοκληρώσαμε τις ενότητες που αφορούν στην περίοδο 1910-1932 (κατά την οποία ήταν καθοριστική η πολιτική κυριαρχία του Βενιζέλου), προχωρήμσαμε στην επανάληψη των μαθημάτων μέσα από το παιχνίδι, τα τεκμήρια, τα βίντεο και το ηχητικό υλικό που “έκρυβε” το βαλιτσάκι του Βενιζέλου.

Μάλιστα, ένας μαθητής μας, ο Νετζμή Οτουζμπίρ, μεταμφιέστηκε σε Ελ. Βενιζέλο, δραματοποιώντας την άφιξη του μεγάλου πολιτικού στην Αθήνα, ύστερα από την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών! Ό,τι κι αν γραφεί είναι λίγο, για να μεταφέρει τον ενουσιασμό και την έκπληξη των υπολοίπων μαθητών που -χωρίς να το γνωρίζουν- είδαν τον “Νετζμή Βενιζέλο” να μπαίνει στο χώρο της Βιβλιοθήκης και να τους χαιρετά θριαμβευτικά…!

Είναι πραγματικά συγκινητικό το ενδιαφέρον και η ενεργή συμμετοχή που είχαν όλοι οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης στην αξιοποίηση της μουσειοσκευή. Γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε του χρόνου να την έχουμε πάλι κοντά μας.

Σύντομη παρουσίαση της προσωπικότητας του Ελ. Βενιζέλου μέσω της μουσειοσκευής έγινε και στους μαθητές των άλλων δύο σχολείων του συγκροτήματος Γλαύκης, του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο – Ίδρυμα “Ελ. Κ. Βενιζέλος” για τη μοναδική ευκαιρία που δίνει στα σχολεία της επικράτειας.

Αντιόπη Δ. Δημητριάδου

Εκπαιδευτικός ΓΕΛ Γλαύκης

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:

Ευχαριστούμε που μας δανείσατε τη μουσειοσκευή! Ήταν μια διασκεδαστική εμπειρία. Περάσαμε τέλεια! Μάθαμε πολλά πράγματα για την διπλωματική δράση του Βενιζέλου.

Ιμάμ Γκιουλνάζ

Αρχικά ευχαριστούμε που μας δανείσατε τη μουσειοσκευή και μας δώσατε την ευκαρία να συνεργαστούμε μαζί σαν τμήμα, όπου περάσαμε τέλεια. Και κατανοήσαμε καλύτερα το μάθημα της ιστορίας.

Τζαμπάζ-Χασήμ Αλέινα

Είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε τη βαλίτσα των ονείρων που μας ταξίδεψε στην εποχή του Βενιζέλου. Το ταξίδι αυτό ήταν γεμάτο με ευχάριστες στιγμές, συγκίνηση και ενθουσιασμό. Μέσα σε 45 λεπτά ζήσαμε ένα μεγάλο μέρος της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας.

Αντέμογλου Αλιέ

Το βαλιτσάκι από το Μουσείο “Ελ. Βενιζέλος” ήταν πολύ εντυπωσιακό, διότι παίζοντας το παιχνίδι μάθαμε πολλά για τη ζωή του διασκεδάζοντας. Αυτό μας έκανε να τον θαυμάσουμε ακόμη περισσότερο.

Κατουνλού Ντιλέκ

Εμένα η μουσειοσκευή μου άρεσε πάρα πολύ. Είχε πολλά πράγματα του Ελ. Βενιζέλου, π.χ. τα γυαλιά του, την πένα του, τα σφαιρίδια που εκείνη την εποχή με αυτά ψήφιζαν “ναι” ή “όχι” για πολλά θέματα. Είχε και μία κλεψύδρα και ένα παιχνίδι. Με αυτό το παιχνίδι μάθαμε πολλά πράγματα για τη ζωή του Βενιζέλου και κάναμε επανάληψη στις γνώσεις μας.

Ίντσο Χαϊρουννισά

Η μουσειοσκευή μου φάνηκε πολύ ωραία. Το παιχνίδι που πάιζαμε ήταν πολύ διασκεδαστικό και σντυπωσιακό. Μας έδειξε ότι αυτά που λέγαμε στο μάθημα τα μάθαμε καλά και ό,τι δεν ξέραμε το μάθαμε από το παιχνίδι. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία.

Αδέμογλου Εμινέ

Το βαλιτσάκι από το Μουσείο “Ελ. Βενιζέλος” ήταν πολύ εντυπωσιακό με το μυστηριώδες παιχνίδι του. Μας ήρθε από την άλλη άκρη της Ελλάδας και αυτό ήταν ιδιαίτερο για εμάς. Το ευχαριστηθήκαμε πολύ και περάσαμε πολύ ωραία.

Αδέμογλου Σελίν

Τη μέρα που παίξαμε τη μουσειοσκευή, που μας την είχαν στείλη από το Μουσείο του Ελ. Βενιζέλου από τα Χανιά, ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικά. Χωριστήκαμε σε ομάδες, ένας συμμαθητής μας ντύθηκε σαν τον Βενιζέλο και μας έκανε έκπληξη με την εμφάνισή του. Τα πράγματα και η βαλίτσα του Βενιζέλου ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακά. Μας άρεσε υπερβολικά και το χαρήκαμε πολύ.

Ιμάμ Πινάρ

Το βαλιτσάκι από το Μουσείο “Ελ. Βενιζέλος” ήταν συναρπαστικό. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλους, ανυπομονούσαμε να αρχίσουμε το παιχνίδι και να δούμε τι έκρυβε μέσα του. Τελικά το διασκεδάσαμε στο έπακρον. Άρεσε σε όλους και δε θέλαμε να τελειώσει!

Ρόγγογλου Γκιλντίς

Φωτογραφικό υλικό:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *